Všechny trable spojené s hrou šly stranou pro tři Japonce, kteří se při turnaji elitní série World Golf Championships v Miami dozvěděli o katastrofě, která postihla jejich zemi. Jak se soustředit na tak pošetilou věc, jako je trefení míče holí, když jejich domov tolik trpí?

Také proto se nejmladší a nejnadějnější z japonského tria, devatenáctiletý Ryo Išikava, zhoršil ve druhém kole o jedenáct ran oproti prvnímu, kdy si ještě s čistou hlavou vypracoval výsledek 65 a byl průběžně druhý.

"Dostal jsem vzkaz od táty, že rodina je v pořádku a ať se koncentruju na golf," říkal Išikava a přitom odmítal svůj propad spojovat s událostmi z domova. "Je těžké něco takového vytěsnit z mysli, ale snad svým snažením aspoň někoho povzbudím."

Ještě v horší situaci byl Hirojuki Fužita, který nastupoval na hřiště, aniž by se mu podařilo cokoli zjistit o osudu svých blízkých. Teprve na šesté jamce dorazila pozitivní zpráva, že rodině v Tokiu se nic nestalo. "Vidět před startem televizní záběry a pak jít hrát nebylo jednoduché," řekl velmi zdrženlivě Fužita. Třetí do party, Juta Ikeda, chodil do školy v těžce zasaženém Sendai. "Je to můj druhý domov," zoufal Japonec.

Jsou dny, kdy jakkoli špatný výsledek nemůže golfistu rozhodit.

Text vyšel také v HN